Laktoseintolerans: årsager, symptomer, løsninger

Laktoseintolerans: årsager, symptomer, løsninger

Laktoseintolerans er manifesteret i ganske karakteristisk og ikke meget behagelig måde. Det kan mærkes især efter indtagelse af frisk komælk og nogle mejeriprodukter.

Efter måltidet, som bestod af mælk, hytteost, yoghurt og andre produkter, der indeholder lactose, kroppen begynder at reagere på en række af gastriske symptomer. Der er diarre kolik, kramper i maven, irritabel tarmsyndrom, kvalme, gas, og undertiden opkastninger. Disse symptomer kan forekomme i varierende grader og er afhængig af mængden af forbrugt mælk eller anden mejeriprodukt. Tåle lactose forøges ud over denne alder, og det kan også forekomme midlertidigt, af overtrædelsen slimhinden i tyndtarmen, for eksempel. Ved indvirkning af antibiotika.

Laktase og laktose

Laktoseintolerans er den lidelse, der påvirker omkring 25% af polakkerne. Europæerne, især beboerne i den nordlige del af kontinentet lider af det i en langt mindre procentdel end f.eks. Asiater. Men generelt i voksne mennesker, lactose nedbrydes og absorberes i en begrænset eller meget begrænset omfang i forhold til barndom.

Den største synder af denne intolerance er imidlertid ingen laktose (disaccharid), men lactase. Eller rettere mangel på samme. Lactaseenzym produceres i tyndtarmen, hvis funktion er at nedbryde lactose til glucose og galactose, således at den kan absorberes. Med alderen, produktion af lactase falder. Denne proces starter allerede ved børn, der har et par år. De fleste voksne har lactose tolerance holdt ved 50%. Men i en række, som er betydeligt lavere, således at de ikke fordøje laktose næppe. Ufordøjet bag disaccharid i tarmen, vandet stoppe og starte processen med fermentering, hvilket resulterer i den intestinale nævnte turbulens.

Forskning og kost

Flere metoder til testning giver en klar diagnose af laktoseintolerans (test urin, blodserum test for mængden af hydrogen i udåndingsluften etc.). Denne betingelse er desuden let at observere. Intolerance symptomer opstår normalt fra 30 minutter til flere timer efter indtagelse af frisk mælk. Intolerance kræver delvis eller fuldstændig tilbagetrækning fra mejeriprodukter, især frisk komælk. Afhængig af i hvilket omfang vores krop er i stand til at producere laktase, har nogle ophørte mejeriet, overvejende hvid ost og mest yoghurt. Laktose indeholder kefir. Også, hård ost og lang modning indeholder små mængder laktose. Laktose findes ikke i mælk, vegetabilsk (soja, mandel, kokos). Men måske for at dette kan blive vist i pølser og visse snacks og slik.