Molekylær køkken: ja smager videnskab

Molekylær køkken: ja smager videnskab

Hvis du nogensinde hører om brød med asparges, chokolade vin, bacon marmelade eller røræg uden stegepande, så lad os være sikre på, at vi har at gøre med molekylær køkken - som følge af to passioner: madlavning og til at lære.

Molekylær køkken kaldes også kreative. Men desværre, der specialiserer sig i det selv er ikke nok kreativitet. Først og fremmest skal den rette viden og perspektiv, der gør det muligt at lede efter fødevarer, såsom kemiske stoffer og fysisk forstand. Agurk er dels et sæt af molekyler (molekyler), derefter en komponent af fødevarer.

Udtrykket "molekylær gastronomi" oprettet to forskere i slutningen af 80'erne i sidste århundrede. Ungarske fysiker Nicolas Kurti og den franske kemiker Hervé This, studerede, hvordan de opfører sig i forhold til hvert molekyle af forskellige produkter, og hvad der måtte følge af konvertering af de udvalgte kemiske processer. Kendskab til disse processer og forsøg udført på mad, var med til at skabe en meget originale retter. Ordet »eksperiment« er ikke nogen overdrivelse, fordi molekylær gastronomi er mere arbejde i laboratoriet og har meget lidt at gøre med vores velkendte madlavning. Af denne grund, nogle tilhængere af traditionelle retter, skarpt kritiseret handlinger forskerne, at benægte deres metoder titer gastronomi.

Molekylær køkken specialister kan ikke nægte passion for at bryde ordninger. En sådan målsætning skinner på grund af deres arbejde. Leder du efter nye løsninger og overraskelse gennem usædvanlige måder at kombinere smag, konsistens og struktur af fødevarer og lugte. Det afgørende er udvinding af produkterne af ren smag og forfine det. Stegning i vand, brugen af den madlavning flydende nitrogen eller sferyfikacja (transformationsproces væske i de små, saftige bolde på strukturen af kaviar), er nogle af de mest populære metoder til fremstilling af fødevarer.